01_benediktinki

Бенедиктинки

Missionary Benedictine Sisters

Съкратено наименование на Обществото: OSB

Основател на oбществото: Андреас Амрайн
Покровител на oбществото: свети Бенедикт
Призив на Обществото: Ora et labora

Брой в света: 1310
В България: 8
Българки: 1

Конткат:

Царев Брод

Ул. „Прф. Иван Иванова“ № 2
9747 Царев Брод
тел: +359 53 152 089
e-mail:  zarevbrodmonastery@outlook.com

www.osbtutzing.org

Генерална

General House – s. Angela Strobel
Via dei Bevilacqua, 60
00163 Rome 
Italy

Основател на Обществото

Андреас Амрайн – Йосиф Георг Амреин е роден 1844 г. в Беромъинстер, Швейцария, 1870 г. стъпи в бенедиктинския манастир -абатство- Бойрон, Южна Германия. 1871 г. положил обети и получил името о. Андреас. 1927 г. 29 Декември умря в манастир Санкт Отилиен.
Андреас Амрайн основал двете конгрегации – на бенедиктинските отци мисионери от Санкт Отилиен през 1884 г. и на „Сестрите мисионерки бенедиктинки от Тутцинг” през 1885 г.

Сестрите от ордена на свети  Бенедикт са наречени бенедиктинки, защото следват правилото на светеца от Нурсия. Около 500 г. свети Бенедикт – баща на западното монашество  и съпокровител на  Европа – учел на християнска  вяра хората от долината Субиако  в Италия. Около 600 г.  папа Григорий Велики (бенедиктински  монах) изпратил  монаси от Рим в Англия, за да  проповядват словото на Исус  Христос. От VIII до Х век бенедиктинците  кръстосвали из  Англия и на континента, за да  изградят основите на Църквата сред германските и славянските  народи.

Свети Бенедикт
Основател - Андреас Амрайн

История на Обществото

Нашата история започва през 1885 г. в Райхенбах, където о.Андреас Амрайн и няколко млади мъже започват през 1884 Бенедиктински живот под името „Бенедиктински мисионерски съюз“. Те се надяват да работят като мисионери в Африка. Стремежът им е да донесат Благата вест на хората, които все още не са чували за Христос. Тъй като бил сигурен, че ще има нужда от жени / сестри, които да работят заедно с тях, той представя своята идея по време на „Католическия конгрес“ („Katholikentag“) в Мюнстер и успява да вдъхнови четири жени да се присъединят към него.

Две години по-късно малката общност се премества от Райхенбах в Санкт Отилиен, от където още през 1887г. са изпратени първите братя и сестри. Въпреки огромните затруднения у дома и обезкуражителните новини за смъртоносни болести в страната на тяхната първа мисия в Източна Африка, двете общности бързо се разрастват и липсата на достатъчно място налага преместването на сестрите. Това прогресивно развитие се дължи до голяма степен на първата настоятелка Майката Генерал Бригита Корф (1895-1920). Въпреки младостта си тя притежавала голям лидерски талант и любяща грижа за благополучието на всяка една сестра. Град Тутцинг на брега на езерото Старнберг бил избран за изграждане на новия манастир. През 1904г. сестрите се преместват в новоизградената къща-майка. По това време общността наброява 119 души.
Интернационалност
Тази стъпка към независимостта се оказва полезна за бъдещето, тъй като предоставя на общността възможност да се развива по целия свят. Едновременно с нарастващият брой на сестрите, се увеличава и броят на общностите в други страни: Бразилия, Филипините, България и Южна Африка. Това са години на растеж и процъфтяване. Състояща се първоначално само от сестри-германки, днес интернационалността е важна характерна особеност на нашата конгрегация, тъй като към нас се присъединиха много жени от други националности, обучени и квалифицирани в нашите прорати. Днес част от нашата конгрегация са сестри от 26 националности.

Българската мисия на сестрите бенедиктинки

Католическият бенедиктински манастир ”Сърцето на Иисус” е създаден през 1914 година, когато отец Франц Крингс чрез католическия епископ в Русе – Леонард фон Баумбах – призовава на мисия сестрите бенедиктинки за целите на обучението на германските деца и младежи в с. Енидже (дн. с. Царев брод).

В края на Втората световна война сестрите организират детска градина, немско училище и сиропиталище. В пасторалната си работа в енорията сестрите помагат при катехизирането на деца, младежи и възрастни. Също така сестрите бенедиктинки предоставят своите грижи и в домовете на енориашите.

През 1944 г. германците трябваше да се върнат в Германия. Ето защо немските заселници заедно с половината от германските сестри се връщат в Германия преди руснаците да навлязат в България. От септември 1944 г. комунистите оглавяват правителството. Така дванадесет български сестри и останалите германски сестри пострадаха по време на комунистическия режим. Германските сестри бяха въдворени в лагер от 24 декември 1944 г. до 24 декември 1945 г. Сестрите от детската градина и от сиропиталището за деца бяха затворени. Продуктите от областта са облагани толкова високо, че сестрите не могат да си позволят да плащат за тях. За да се справят с високите данъци, те решават да продадат част от собственото си имущество, за да оцелеят.

Това се случва през 1948 г., когато останалите германски сестри са експулсирани от страната.
През 1952 г. комунистическото правителство взема манастира на сестрите и го превръща в психиатрична болница. Сестрите са наети на работа в болницата, но за тяхно жилище е определено таванското помещение на къщата.

След политическите промени през 1989 г. Конгрегацията започва разговори за приемствеността на българската мисия. Конгрегацията решава да отговори на предизвикателството на едно ново начало.
Днес единадесет мисионерки – сестри бенедиктинки – са на територията на България, за да работят постоянно със своите български братя и сестри. В общия брой на сестрите бенедиктинки се включват: две българки, една германка, една филипинка, една корейка и две бразилки. В момента първата българка, призвана в Ордена на св. Бенедикт, е изпратена в Германия като послушничка, за да получи своето религиозно възпитание от обителта майка в Тутцинг. Понастоящем тази българска сестра е записана в университета на гр. Бойрон за социална и пастирска работа с деца и младежи.
При тези демократични промени първото нещо, което трябва да се направи, е да се намери ново духовно достойнство, което е подходящо за сегашната ситуация. Такава нужда се яви, след като Католическата българска църква излезе на открито заедно с вярата, че е оцеляла в сърцата на мнозина. От тях една малка енорийска общност започна да се появява и да се развива. Днес 72-80 вярващи принадлежат на енорията като редовни членове на католическата вяра. В неделя 30-40 души от Шумен и Царев брод идват редовно на литургия.
Манастирският двор е оформен като голяма и добре развита градина. Една част от Немското училище е обновена и се използва като универсална стая за коментиране на Библията, за медитации, за вероучителни беседи, а се използва и като място за срещи на деца и младежки групи.

Харизма на Обществото

Изпратен от Отца чрез Възкръсналия Господ, Св. Дух даде многобройни дарове на Църквата, за да завърши Христовата дейност: прославянето на Отца и спасяването на света.

Такъв един дар е званието за Мисионерски-бенедиктински религиозен живот, който е специфичен начин да се живее Евангелието и е вкоренен в Правилото на Св. Бенедикт. Отец Андреас Амрайн, нашия основател, искал да обнови идеята за мисия в бенедиктинската традиция и да установи една общност, която да известява царството Божие сред тези народи, които все още не са чули Евангелието. През 1885 г. той основал нашата Конгрегция, която става исвестна като: „ Сестри мисионерки бенедиктинки от Тутцинг. ”

Основната отличителна черта на нашия начин на живот е търсенето на Бога в общност, под правило и настоятелка. Нашият общ живот се изразява в молене и работа заедно, в споделяне на благата си – материални, и духовни и в общото служение, покрепа и насърчаване. Ние, сестри и началници, заедно се стремим да забележим Божията воля винаги и отново, за да отговорим по-пълно на своето звание.

 

Нашият Бенедиктински молитвен живот се характиризира от обща часословна молитва и lectio divina. Той достига връхната си точка в честването на Ехаристията. Ние желаем да направим нашите общности места за търсене на Бога, за Божествена хвала и човешка среща и да свидетелстваме за присъствието на Възкръсналия Господ във всичко, което сме и във всичко, което правим.

Ние участваме в мисията на Църквата чрез нашата евангелизаторска дейност. Съгласно традицията на нашата Конгрегация ние се задължаваме да оповестяваме Евангелието сред хората, които не познават Христос и където Христос не е достатъчно познат. Ние служим, където Църквата е в нужда. Повикани сме, за да събудим сетивото за Бога в нашето съвременно общество и да накараме другите да осъзнаят пълното спасение на света, предложено от Бога в Исус Христос. В своята любов Бог ни е събрал от различни народи в нашата Конгрегация. Ние уважаваме и утвърждаваме многочислеността на нашата Конгрегация, което смятаме за дар и обогатяване. Единството е постигнато и се подържа чрез предаността към съществените елементи на нашия Мисионерски-Бенедиктински начин на живот.